“DENİZ GEZMİŞ’İN GÜNLÜĞÜ”NDE SON GELİŞMELER


Ali Yıldırım adındaki yazarın “yazdığı” Deniz Gezmiş’in Günlüğü adlı kitapla ilgili açıklamayı okudunuz. Bu açıklama değişik yayın organlarında yer aldı. Ardından beklenmedik bir gelişme oldu ve bazı kitapevleri bu kitabı satıştan kaldırdılar. 

Açık söylemek gerekirse, her türlü değeri çiğneyerek para kazanmanın bu kadar ön planda olduğu, solun neredeyse hücrelerine kadar bozulduğu bir ülkede böylesi bir davranış beklemiyordum. Kaç tane kitapevi bu uyduruk kitabı satıştan kaldırdı, bilmiyorum, ama öğrendiğim kadarıyla sayıları az değil. 

Siz de bulunduğunuz bölgede bu kitapla ilgili açıklamayı (bu sitede yer aldı, Radikal’de de yer aldı, ek olarak çok sayıda yerde yayınlandığı söyleniyor) kitabı halen satan yerlere iletebilirsiniz. Daha sonra satarlar ya da satmazlar, satmanın utancı onlara aittir.

Ali Yıldırım’ın bu kader çaresiz kalacağını düşünmemiştim. Hemen açıklama yapmış: “Bu kitap kurgudur!..” demiş. Bak sen!.. 

Madem kurgudur, bunu kitabın görülebilecek yerinde neden belirtmedin? Hiç kimse bir kitabın bilmem kaçıncı sayfasına bakarak o kitabı almaz. Deniz Gezmiş’in Günlüğü gibi iddialı başlığa sahip bir kitap eğer kurgu ise, bunun kapakta belirtilmesi gerekirdi. Ne ki, kitabı okuyan arkadaşlar, kurgu sözcüğünün kitabın içinde de geçmediğini belirtiyorlar. 

Deniz Gezmiş ile aynı davada yargılanan ve yıllarca hapishanede kalan bir arkadaş şöyle diyor mesela: “Deniz Gezmiş’in Günlüğü’ kitabında bizce ‘hiç olmayan’ bir günlüğü, ‘Pelur kâğıda daktilo ile yazılmış 246 sayfadan oluşuyordu’ diyerek gerçekmiş gibi sunan ve ‘… o arşivde bulduğum şekli ile olduğu gibi yayımlıyorum’ diyen, sonra da kitabın hiçbir yerinde ‘kurgu’ olduğunu belirtmediği halde ‘bu bir kurgu’ savunması yapan Ali Yıldırım Bey’i ibretle izliyorum.”

Köşeye sıkışınca kendi aklınca hemen bir açıklama uyduran ve aptal yerine koyduğu insanların da buna inanacağını sanan bu örnek bize yabancı değil. 3,5 yıldır maşallah her çeşidini gördük, görüyoruz. Uydurukçulukta Ali Yıldırım tek değil ki, bu site okurlarının bildiği ne örnekler var, ne örnekler!.. 


18 Ekim 2011